LOADING

Type to search


Share

Malesef ki 2016 yılında iyi, güzel, hoş hiç bir gelişme olmadı. Bunlardan bir tanesi de bugün öğrendiğimiz “Gümrüksüz alışverişte muafiyet oranını 30 euroya düşürdük” haberiydi. Bu habere eminim ki üzülecek bir çok maker vardır. Çünkü maker cenneti olan Aliexpress den ürün getirirken her zaman 70 euro altında bırakmaya çalışırdık ki ürünlerimiz gümrüğe takılmasın diye. Fakat bu artık değişti. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yurt dışından e-ticaret yoluyla ithal edilen ürünlere ve siparişlere gümrük muafiyet oranlarının çok yüksek olduğunu belirterek, “Yurt dışından 75 euroya kadar yapılan siparişler Türkiye’ye gümrüksüz girebiliyor, bu da haksız rekabete yol açabiliyor. Bunu 30 euroya düşürdük.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) iş birliğinde Türkiye E-Ticaret Meclisi ve EticaretSEM tarafından organize edilen Türkiye Teknoloji Buluşmaları etkinliği, TOBB Konferans Salonu’nda yapıldı.

Bakan Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak elektronik ticareti çok önemsediklerini dile getirerek, “E-ticaretin önü açık. Türkiye olarak çok mesafe alacağımız bir alan. Bunun temellerinin doğru atılması lazım.” diye konuştu.

Türkiye’nin bu alanda dünya örneklerine göre geride olduğuna, bu konuda daha çok mesafe alınması gerektiğine işaret eden Tüfenkci, “Bunun birçok nedeni var. En önemli nedenlerinden bazıları da bizim şu ve ya bu nedenle bilişim sektörünün altyapısını oluşturan firmalara getirdiğimiz bir takım kısıtlamalar.” ifadelerini kullandı.

Link

Biz maker`lar da tüm ar-ge şirketleri gibi üretimini yapmayı istediğimiz şeyleri tabiki de ucuza mal etmek isteyeceğiz. Kim ucuza mal etmek istemez ki? Özellikle Türkiye pazarından aldığımız ürünlerin fiyat farklarını göz önünde bulundurursak, yurt dışından bu ürünleri getirtmek bizim için çok önemli. Çünkü 280 TL ye satılan bir arduino bordu, yurt dışından 120 TL gibi fiyatlara alınabiliyor. Buna benzer fiyat farkı olan bir çok ürün var.

Ürün farklarında ki en büyük sebep ülkemizde ki vergi şartları. Malesef vergi, aldığımız her üründe defalarca var. Bunun hakkında bir çok kez konuştum yazdım, anlayan oldu, anlamayan oldu ama kısaca özetlemeyi öğrendim.

Türkiye`de resmi bir işletme, yurt dışından 10 TL ye aldığı ürünü Türkiye`ye sokmak için önce lojistik maliyeti veriyor, sonra depolama maliyeti veriyor. Depolama maliyeti içinde devlete stopaj ödüyor, kira ödüyor. Lojistik halinde KDV ödüyor, ürünü satarken kar marjını, gelir vergisini, kdv tutarını, çalışan sigortasını, çalışan stopajını, kira stopajını, muhtasarını, çevre temizlik vergisini, işletmenin maliyeti olan elektrik, su, internet, mutfak masraflarını ve bunların vergisini de eklemek zorunda. Ayrıca en uygun şartlarda satabilmek için rakipleri ile fiyat avantajı yaratmak zorunda ve yine ürünün ulaştırılması için lojistik avantajı yaratmak zorunda. Dolayısıyla 10 TL lik bir ürünü satarken en az 3 TL kazanmak için ürünün fiyatına en az 13 TL eklemek zorunda 🙂 Bu kaba bir hesap tabi. Satış sirkülasyonu, lokasyon gibi bir çok etmen de var. İşletme okuyanlar maliyet analizini daha iyi bilir.

Velhasıl, bütün bu ara konuları geçtiysek sade de gelelim, artık yurt dışından ürün getirirken, ürününüzün fiyatının 30 Euro altında olması gerektiğini biliyorsunuz. Tabi bu bizim insanımıza engel mi? Değil.. Malesef ki devletimiz zorla insanlarımıza farklı yollara yönelmeye itiyor. Tahminimce bilinçli yapıyor ki, onun sonucunda da bir cezayi işlem uygulansın..

İlgili haberde bir de şöyle bir ifade var; “E-Ticarette Yolun Başındayız”.. Evet, başındayız ama sonun başında. Ekonomik sıkıntılar bu şekilde ilerlerken, dünyada bir ürünün değerinden daha fazlasını ödemeye dayatılmak kimse için adil değildir. Mesela Ukrayna`da Marlboro Touch sigarası 25 UAH, yani bu yazının yazıldığı tarihte 3.20 TL. Türkiye de ise 12 TL… Varın, siz düşünün.


Tags:
Anthony Burak DURSUN

Adjans Digital Agency CEO, Gömülü sistemler, yazılım, fotoğraf çekmek, tasarım, teknoloji konularına hisli, evli, 4 kedi babası, asabi, anksiyetik bir kişi. Tekrarlayan şeyleri sevmez, her an her şey hakkında yazabilir, konuşabilir. Önceki hayatında marangoz olduğunu düşünüyor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.