LOADING

Type to search


Share

Bir çok linux tabanlı yazılımcının 1-0 öndeyiz dedi cronjob (crontab) yani zamanlanmış görev özelliği, bir yama ile windowsda da mevcut olabiliyor. Çok yoğun bir web sitemiz yoksa genelde tarih tutarak Server.Execute() methodu ile indeximize gömerek yada web tabanlı ücretli/ücretsiz cron servislerini kullanarak çözüm bulduğumuz cronjob artık külfet değil.

Diyeceksiniz ki nasıl oluyor? Basit, James Crooke geçen sene blogunda bunu detaylı olarak anlattı. WGet adlı bir component yüklenerek, Ms-Dos komut satırı yordamıyla sizde CronJob özelliğini kullanabilirsiniz. Fakat üzülerek söylemek istiyorum, size ait bir vps, vds yada sunucunuz yoksa malesef ki yer sağlayıcınız bu tip bir yazılımı kurmanıza, kullanmanıza izin vermeyecektir.

Öncelikle CronJob nedir onu anlatalım.

CronJob, türkçe karşılığı zamanlanmış görev demektir. Ne için zamanlanmış görev kullanıcam dediğiniz duyar gibi oldum. Şöyle ki, bir oyun scripti yada bir istatistik scripti yazdınız. Ve bu sistemin 1 saatte bir defa yada belirli aralıklarla çalıştırılması gereken kod öbeğiniz var. Fakat bunu sürekli siz yapacak olursanız, bilgisayarınızın başında esir olursunuz. Bunu bir sayfaya gömerek çalıştırmak isterseniz de, yoğun bir sitede aynı anda bir kaç kez çalışması yada sunucu tarafında kilitlenmeye neden olma riski var. İşte cronjob, sizin belirtiğiniz bir exe,asp yada benzeri çalıştırılabilir program yada sayfayı yine belirlediğiniz tarih/tarihler ve saatlerde çalıştırmaya yarar.

CronJob, linux/unix sistemlerde host panellerinde mevcut fakat windows bu konuda biraz mahrum bırakılmış. İşte bu kanayan yaraya bir parmak basılmış fakat herkes bunu bilmiyor. Yaraya parmak basan WGet oldukça küçük güzel fakat kullanımı biraz karışık gözüken yardımcı bir uygulama.

Öncelikle WGet uygulamasını dosyalar bölümünden yada yukarıda ki kendi linkinden indirip yükleyin. Sonra Ms-Dos komut satırına girerek

schtasks /create /tn “Test Cron” /tr “C:wget.exe http://www.site.com/cron.asp” /sc minute /mo 5 /ru “System”

şeklinde yazmanız ve enter tuşuna basmanız. Yukarıda ki örnekte sırasıyla “Test Cron” adına sahip site.com/cron.asp yi 5 dakika da bir çalıştıracak cron oluşturmuş olduk.

Bir kaç örnek daha mevcut;

Haftalık

schtasks /create /tn “Test Cron” /tr “C:wget.exe http://www.site.com/cron.asp” /sc weekly /ru “System”

Her Hafta Cuma

schtasks /create /tn “Test Cron” /tr “C:wget.exe http://www.site.com/cron.asp” /sc weekly /d FRI /ru “System”

Her Hafta Cuma Saat 11:00 da

schtasks /create /tn “Test Cron” /tr “C:wget.exe http://www.site.com/cron.asp” /sc weekly /st 11:00:00 /d FRI /ru “System”

Hergün saat 17:00 da

schtasks /create /tn “Test Cron” /tr “C:wget.exe http://www.site.com/cron.asp” /sc daily /st 17:00:00 /ru “System”

Her Saat başı

schtasks /create /tn “Test Cron” /tr “C:wget.exe http://www.site.com/cron.asp” /sc hourly /st 00:00:00 /ru “System”

Yazılımı Dosyalar bölümünden, ASP Kategorisi altından yükleyebilirsiniz.

Yok ben makalenin orjinalini okumak istiyorum derseniz buraya tıklayabilirsiniz.

CPanel CronJob hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın


Tags:
Anthony Burak DURSUN

Adjans Digital Agency CEO, Gömülü sistemler, yazılım, fotoğraf çekmek, tasarım, teknoloji konularına hisli, evli, 4 kedi babası, asabi, anksiyetik bir kişi. Tekrarlayan şeyleri sevmez, her an her şey hakkında yazabilir, konuşabilir. Önceki hayatında marangoz olduğunu düşünüyor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.