LOADING

Type to search


Share

Internet of Things yani Nesnelerin İnterneti IoT çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve birbirine bağlanarak, bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazları temsil eder. Daha profesyonel tabir ile fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Nesnelerin tekil anahtar (unique identifier) ile işaretlenerek İnternet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi ve bu sayede küçük parçaların toplamından daha büyük değerler oluşturulması öngörülmüştür.

Nesnelerin İnterneti IoT uygulamaları, sensörlerin tek tek erişilebilir olmasından başka, pek çok sensörün verisinin birleştirilerek değer üretilmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Fiziksel ortamlardan akarak gelen yüksek miktardaki sensör verilerinin (data), yapılan değerlendirmelerin ardından bilgi (information) olarak operatörlere veya ilgili kişilere iletilmesi ya da verinin sistemler yardımıyla işlenerek bir faaliyet icra edilmesi sağlanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Nesnelerin İnternetinin Büyük Veri kavramları ve uygulamaları ile iç içe olduğu görülmektedir. [1]

Nesnelerin İnterneti IoT Uygulama Alanları

  • Akıllı şehir uygulamaları
  • Akıllı çevre uygulamaları
  • Akıllı ev uygulamaları
  • Tedarik uygulamaları

Günümüzde tüm cihazlar artık internete bağlıdır. Yani Internete bağlı olmak dendiği zaman aklımıza ilk gelen bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlar internete bağlı olan tek cihaz değiller. ESP serisi ile ilgili yazdığım şurada ki yazıda internete bağlanmayan artık tencere, ütü kaldı demiştim. Fakat bugün araştırırken öğrendim ki IoT POT adlı bir tencere yapılmış bile 🙂 Sloganı da çok iyi, Cooking made Safe, Smart and Simple!

IoT teknolojisi geliştikçe, fikirler gelişiyor, uygulama alanları gelişiyor. Günümüzde “haber almak” oldukça önemli bir unsur oldu. Bu haber alma isteği artık her alanda sınırsız olasılıkları zorlamamıza neden oluyor. İnternete bağlı kalın, haberdar kalın 🙂

Son olarak da şurada ki kurutucu projesi ise bence akıl uçuran cinsten, bir inceleyin derim 🙂

 


Tags:
Anthony Burak DURSUN

Adjans Digital Agency CEO, Gömülü sistemler, yazılım, fotoğraf çekmek, tasarım, teknoloji konularına hisli, evli, 4 kedi babası, asabi, anksiyetik bir kişi. Tekrarlayan şeyleri sevmez, her an her şey hakkında yazabilir, konuşabilir. Önceki hayatında marangoz olduğunu düşünüyor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.