LOADING

Type to search


Share

Çoğu 3D yazıcı açık döngülü kontrol mekanizması kullanır. Bu şu demektir; makina nozzle’ın bulunması gereken nokta ile aslında bulunuduğu noktayı karşılaştıramaz. Geri bildirim mekanizması yok demektir. Yazıcı nozzle’ı belirli bir noktaya götürebilmek için hareket eder ve oraya varacağını ümit eder. Çoğu durumda gayet güzel çalışır. Güzel çalışmasını step motorların kafayı gayet güzel ittirmesi ve üzerinde aşırı yük olmamasından dolayıdır. Lakin herhangi birşeyin yanlış gitmesi halinde yazıcı bunu edemez. Örneğin üretim esasında yazıcıya çarpmanız yazıcının kafasında oynama meydana gelirse yazıcının geri bildirim mekanizması olmadığından bu değişim fark edilemez. Sonra sanki hiçbir değişiklik olmamış gibi işleme devam eder. Eğer üretiminizde eksen veya katman kayması görürseniz bu genellikle alt tarafta bahsedeceğimiz sorunlardan kaynaklanmaktadır. Ne yazık ki böyle bir durum gerçekleştiğinde yazıcının bunu fark edip düzeltmesi gibi bir seçenek yok. Bu yüzden üretimi tekrar başlatmak gerekiyor.

 

Motorların Çok Hızlı İlerlemesi

Eğer çok hızlı bir üretim gerçekleştirirseniz kullandığınız motorlar bu hızı devam ettirmeye dayanamayabilir. Motorlarda çok yükleme olduğunda zaten “klik” sesleri gelmeye başlar. Böyle olduğunda yazıcının kafası daha önce üreilmiş kısmın üzerine dökememeye başlar. Yazıcınızı çok hızlı çalıştırdığınızı düşünüyorsanız %50 azaltmayı deneyebilirsiniz. Hızı yarıya indirdiğinizde sorun hala devam ediyor ve kendinizi ileri düzey ayarlarda rahat hissediyorsanız motorların ivmelenmesini de azaltmayı deneyebilirsiniz.

Extruder çok hızlı hareket ediyor

Extruder’ın hareket hızını max. çalışma hızından daha fazla bir hıza ayarlamak, katman kaymasına sebep olabilir. Bu durumda hızı varsayılan hıza getirmek, sorunu çözmeyi sağlayabilir.

Mekanik ve Elektriksel Sorunlar

Eğer eksen kayması sorunu devam ederse. Sorun makinanın mekaniğinde veya elektriğindedir. Birçok yazıcı yazıcının kafasını oynatmak için kayış kullanır. Bu kayışlar zamanla gevşemiş olabilir. Kayışı gerdirip tekrar üretim almayı deneyebilirsiniz. Kayış gerginliği ise motorun dönmesini engelleyecek boyutta olmamalı eksen kayması yaşatacak kadarda gevşek olmamalı. İkisi arasında uygun bir gerginlikte bulunmalı.

Başka mekanik sorun ise motor mili ile kasnağı birbirine tutturan setiskur’un gevşemiş olması. Böyle bir durumda motorun mili döner ama kasnak dönmez. Bunun akabinde dönme hareketi kasnağa aktarılmadığı için kasnakta hareket etmez. Bunu düzeltmek için setiskur’u sıkmak gerekir.

Ayrıca birçok elektriksel sorunda eksen kaymasına sebep olabilir. Örneğin Motorlara yeterince akım gitmemesi motorların adım kaçırmasına sebep olur ve eksen kayması yaşatır. Başka elektriksel sorun ise motor sürücünün çok ısınmasıdır. Çok ısınan motor sürücü soğuyana kadar çalışmaz ve adım kaçırmasına sebep olur. Bunu önlemek için kartların olduğu bölgeye fan koymak gerekir.


Tags:
Anthony Burak DURSUN

Adjans Digital Agency CEO, Gömülü sistemler, yazılım, fotoğraf çekmek, tasarım, teknoloji konularına hisli, evli, 4 kedi babası, asabi, anksiyetik bir kişi. Tekrarlayan şeyleri sevmez, her an her şey hakkında yazabilir, konuşabilir. Önceki hayatında marangoz olduğunu düşünüyor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.