LOADING

Type to search


Share

The Ninth Gate filminde Dean Corso, zengin koleksiyoncular için eski ve çok değerli kitapları araştıran ve bulan bir araştırmacıdır. Yaptığı görev kültürel birikim, hüner ve çelik gibi sinirler gerektirmektedir. Corso, ünlü bir kitapsever olan Boris Balkan için Satanik ayinleri anlatan bir seri kitabın sonuncusunun peşine düşer. Rivayete göre bu kitap Karanlıklar Krallığı’nın dokuz kapısını açacak bir el yazmasıdır. Geri kalan iki kopyası Avrupa’dadır. New York’tan Toledo’ya Portekiz’den Paris’e giden yollarda Corso labirent gibi tuzaklarla vahşi ve gizemli ölümlerle karşılaşır. Kendisini koruyan güçler yardımı ile kendisinden çok daha güçlü bir varlığa karşı adım adım yaklaşmaktadır. Zamanla asıl görevinin bir kitabı bulmaktan çok daha farklı olduğunu anlar. Ama çember gittikçe daralmaktadır ve Dean bu çemberin ortasında tek başınadır.

Meraklısına filmde yer alan sahneler hakkında bazı bilgiler:

– kitaptaki resimlerden birinde olan “u” harfine benzeyen şekil ibrani alfabesinin “tet” (teth) harfidir. bir inanca göre “iyi” anlamındadır, diğerine göre “inverted” (ters dönmüş) bir şekil olduğu için kötülük (iyiliğin tersi) olarak kabul edilir (düz pentagramın iyiliği, ters pentagramın şeytanı ifade ettiğinin öne sürülmesi gibi). bazı ekollerde yılanı sembolize eder; çünkü eski ibrani alfabesinde “o” harfine benzemektedir ve “ouroboros” (sonsuzluk simgesi olan kuyruğunu ısırmış yılan figürü) olarak algılanmıştır.

– kitabın ilk sayfasında yazan “sic luceat lux” sözcüğü latince bir değimdir ve anlamı “bırak ışığın parlasın”dır. matta 5:16’daki “sizin ışığınız insanların önünde öyle parlasın ki, iyi işlerinizi görerek göklerdeki babanız’ı yüceltsinler!” ayeti ile ilgili görülür.

– kitaptaki ağaçtan sarkan ve kuyruğunu ısırmış yılan figürü ise cennette sözde insanı aldatan yılan ve onun sonsuzlukla ilgili olduğuna gönderme yapmaktadır. asıl figür ağaçtan sarkan çift yılandır ve bunlar lilith ve eşi samael’dir (paganizmde tanrılar ve şeytanlar genelde eşlidirler.)

– liana telfer’ın jartiyerli çorabının üzerinden görünen dövme de aynısıdır.

– sözde satanik ritüelde her yandan yılanlar fışkırmaktadır. yılanın ise şeytanla ilgili olmadığı artık pop kültüre dek inmiş bir bilgidir. yılan, tek tanrılı dinler öncesinin çok farklı bölgelerde tapılan bereket ilahlarındandır ve daima insan dostudur. bilgi verir, sağlık verir, yetenek verir… filmin senaristi ne yazık ki günümüzde eczacılık ve doktorluğun simgesinin bu yüzden yılan olduğu, hz. musa’nın bile kavmini çölde gezdirmesi sürecinde çıkan salgından “neşutan” adlı yılan ilah ikonu yaparak kurtardığı (bu yüzden yahve’den ceza gördüğü), adını ilk çağların ünlü şifacı doktoru ve yılanlarla tedavi eden asklepios’tan alan “eskâlüp” yılanının hala şifacılıkta kullanmakta olduğu noktasına gelememiştir.

– kitaptaki resimlerden bir olan 7 başlı bir yaratığa binmiş uzun saçlı çıplak kadın “babil fahişesi”dir (whore of babylon). incil vahiy bölümünde 12:3 bindiği yaratıktan söz edilir. (“ardından gökte başka bir belirti göründü: yedi başlı, on boynuzlu, kızıl renkli büyük bir ejderhaydı bu. yedi başında yedi taç vardı.”) kadının adının babil fahişesi olmasının nedeni antik babil’deki iştar, aşera, astarte gibi cinsellik ve bolluk tanrıçalarının tapımını yahudiliğin yüzyıllarca yenememesidir. nefret bu yüzden büyüktür. (küçük bir not düşeyim: incil, vahiy bölümünde canavar, ejder, fahişe, şu-bu gibi lanetli figürlerin insana aldatmaktan başka ne kötülük yaptıkları belirsizidir. insanları –detaylı olarak anlatılan korkunç işkencelerle- öldürenler hep temiz meleklerdir.) aleister crowley kendi çizdirdiği tarot kartlarında xı numaralı kartta (lust) adı altında babil fahişesinin figürünü kullanmıştır.

– 1600lerden kalma bir kitabın kapağında ters pentagram olması imkansızdır; çünkü ters pentagramın çıkışı olan baphomet, levi tarafından yaratılmıştır.

– filmdeki “şeytan illa seksi kadındır” kalıbının 21. yüzyılda bile ısıtılıp modern süslemelerle dayatılması baymaktadır.

– filmin en çarpıcı sahnelerinden olan (fazla detaya girmeyeyim) sevişme sahnesi inanılmaz ölçüde ataerkildir; çünkü “muhteşem (şeytani) bir seks illa ateştir, kadın üsttedir ve coitus (duhul, git-gel) orijinlidir” mizanseni koca bir ataerkil palavradır. seks, ancak sevgi, uyum, aşk (ki özveri ve kendini feda duygusunun en büyük tetikleyicisidir) bağlamında muhteşem ve akıl yırtıcıdır. ateş, aslında şeytani bir şey değildir, bir element bile değildir. kadının üstte olduğu pozisyon kadının orgazmı için idealdir, ama yüzyıllardır bastırılmış sıradan, ya da her kadını bu belirleyicilik safhasına getirmek erkeğin maharetidir. sevişmenin “duhul” safhası en son ve en kısa bölümüdür. dişi ve erkeğin cinsel organlarının yapısından ve uyarılma biçimi/süreci/süresinden bile bellidir bu.

– çağımızın tarot destelerinde (hepsi orijinalleri yok edilmiş ve ataerkil ekollerin hatalı görüşleri ile bozulmuş kartlardır) üzerlerine kabalist uydurmaların döşendiği “asılmış adam” kartında hiçbir ezoterik, gizemli, sırlı yan yoktur. tarot kartlarının ilk örneklerinde (ortalama 1440) bu şeklin kullanılma nedeni tarot kartlarının ilk ortaya çıktığı o zamanki italya’nın politik durumudur. o dönemde vatan hainleri tek bacağından asılarak cezalandırılmaktadır.

filmin bir sahnesinde boris balkan (sözde satanik orjiyi basınca bağırmaktadır):
“look around you, all of you, what do you see? a bunch of buffoons, in fancy dress. you think the prince of darkness would actually deign to manifest himself before the likes of you? he never has and he never will. never!”

bu konuda kendisi ile tamamen hemfikirim: şeytan’ı sözde “ahlaksızların” (kimseyi rahatsız etmeden, eğlencelerinin propagandasını “en iyisi budur, siz de yapın” benzeri davranışlarla yapmadan, arada sırada toplanıp çok eşli biçimde sevişenlerin) arasında değil; insan mutluluğu değil, kendi hazzı adına siyaset yapanların, masum insanların dinsel duygularını kullananların, hangi alanda olursa olsun konuya hırs içinde, saldırganca, baskı yaparak yaklaşanların arasında aramak gerekir bence.

şeytan iki ayrı biçimde yansımıştır insanlığa ve bu yüzden içinden çıkılamaz bir hal almıştır.
1. asıl şeytan saf kötülüktür. insana acı veren herşeyin gerisindeki bilinçli metafizik güçtür.
2. ataerkil dinler geldiklerinde o zamanların anaerkil ortamının sekse tapımına dayalı bereket kültlerini şeytan diyerek lanetlemişlerdir.

yani şeytan, asıl şeytan ve ataerkil dinlerin şeytan dediği olarak ikiye ayrılır. anaerkil bereket kültlerinin “asıl şeytan” olamayacağı o inançtaki ülkelerin yüksek uygarlığı ve barışçılığı ve ticari başarısından bellidir. örneğin yakın doğu uygarlıkları (nebatlar – petra), lidya, frigya, babil vb.

Kaynak Cheza Seeker


Tags:
Anthony Burak DURSUN

Adjans Digital Agency CEO, Gömülü sistemler, yazılım, fotoğraf çekmek, tasarım, teknoloji konularına hisli, evli, 4 kedi babası, asabi, anksiyetik bir kişi. Tekrarlayan şeyleri sevmez, her an her şey hakkında yazabilir, konuşabilir. Önceki hayatında marangoz olduğunu düşünüyor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.