LOADING

Type to search


Share

Eğer bir mac işletim sistemine sahip laptop, bilgisayar sahibiyseniz uzun süreli performansını biliyorsunuzdur. Mac`lerin diğer işletim sistemlerine göre kolay kolay yavaşlamadığı, sorun çıkartmadığını bilmiyorsanız dahi mutlaka duymuşsunuzdur. Her ne kadar stabil, güçlü bir sistem olsa da zaman geçtikte yavaşladığına da şahit olmuşsunuzdur. Benimde en büyük sıkıntım macbook pro`mun yavaşlamısıydı. Bunun için kökten bir temizlik yapmak istiyordum amamac ayarları ile uğraşmak, satırlarca komut yazmak, tek tek klasör klasör gezmek bana zor geliyordu. Üstelik mac hızlandırmak için makinemin ram`i şiştiği zaman yeniden başlatmaktan başka çarem yoktu.

Mac`iniz yavaş çalışıyorsa ne yapmalısınız?

Bir diğer sorunum ise disk alanıydı. Malum SSD disk kullanan mac’ler de ekstra depolama alanı oluşturmak zor. Yüksek kapasiteli USB Bellek kullanmanız gerekiyor. Genelde de bu tip bellekler fazla yer kaplıyor ve sürekli çıkartıp takmanız gerekiyor. Bunun için ben Sandisk marka Ultrafit 128 GB lık ekstra bellek kullanıyorum ama yinede ana depolama biriminde biriken bir çok gereksiz dosyalar bulunuyor. Ve bunları manuel temizlemek zor.

Bütün bunları otomatize edecek, bana kolaylık ve zaman kazandıracak bir yardımcı program arıyordum. Geçen hafta Clean My Mac adlı uygulamayı keşfettim. İlk önce deneme amaçlı indirdim ve yükledim. Smart Scan adlı akıllı bir tarama özelliği var. Bu özellik ile sistemde gereksiz yer tutan herşeyi tarayıp buluyor. Mail geçmişi, Sistem artıkları, Fotograf artıkları, iTunes artıkları ve çöp kutusu bir çok alanı tarıyor.

mac hızlandırma yöntemleri

mac pro çok yavaşladı diye söylenirken benim ilk taramamda bilgisayarımdan 6.8 GB çöp çıkarttı. Zaten kalan 5 GB lık bir alanım vardı ve bu alan iki katına kadar açılınca benimde içim ferahladı 🙂

Mac Yavaş Çalışıyor

Mac`iniz yavaş çalışıyorsa ne yapmalısınız? Hemen konuya giriyorum; Clean My Mac adlı programı kurduktan sonra sürekli arka planda tarama yaparak olası yavaşlama, birikmiş çöpleri toplama ve sisteminizi daha stabil ve hızlı hale getirmek için kontroller yapıyor. Bazen bana uyarılar vererek unuttuğum anda hatırlatıyor. Clean My Mac ile mac bilgisayarımın yavaşlama sorununa büyük bir çözüm buldum artık daha hızlı mac bilgisayarım var diyebilirim. Macpaw adlı firmanın mac yavaşlama sorununa çözüm olarak ürettiği Clean My Mac adlı uygulamayı http://www.macpaw.com/download/cleanmymac/ adresinden indirebilirsiniz. Size bir DMG dosyası veriyor, yükledikten sonra çift tıklayıp çalıştırmanız yeterli. Size kurulum yönergelerini anlatıyor. Kurulumu tamamladıktan sonra program açılınca SCAN tuşuna tıklayıp tarama yapmasını sağlamanız yeterli. Sadece birkaç dakika içinde tüm bilgisayarınızı, unuttuğunuz dosyaları dip köşebucak tarıyor ve size bir rapor hazırlıyor. Sonrasında ise yapmanız gereken tek şey CLEAN tuşuna tıklamak.

Clean My Mac, mac hızlandırma yöntemleri

Eğer İngilizce bilmiyorum diye bu programı kullanmaktan vazgecekseniz durun derim! Çünkü Türkçe desteği mevcut 🙂 Programı kurduktan sonra mac’inizin üst barından CleanMyMac 3 > Preferences’e tıklıyoruz ve karşımıza gelen ekranda General sekmesinde hemen dil seçenekleri geliyor. Turkish seçip devam ediyoruz.

Mac Hızlandırma Yöntemleri

Aradığınız bir yöntem ise, en kolay yöntem Clean My Mac, Programı indirip deneyin, beğenirseniz ve satın almak isterseniz CleanMyMac 3 – http://macpaw.com/store/cleanmymac/ adresini ziyaret etmeniz yeterli. Şu anda Single License olarak 39.95€ fiyata satılıyor. Bu performans için, yavaşlamış mac’inizi hızlandırmak için bu kadar başarılı, kolay kullanımlı bir uygulamayı mutlaka kullanmalısınız derim.

 

 

 


Tags:
Anthony Burak DURSUN

Adjans Digital Agency CEO, Gömülü sistemler, yazılım, fotoğraf çekmek, tasarım, teknoloji konularına hisli, evli, 4 kedi babası, asabi, anksiyetik bir kişi. Tekrarlayan şeyleri sevmez, her an her şey hakkında yazabilir, konuşabilir. Önceki hayatında marangoz olduğunu düşünüyor.

  • 1

1 Comments

  1. Tolga 27 Kasım 2019

    Bilgilendirici yazı için teşekkür ederim 🙂

    Cevapla

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.