LOADING

Type to search


Share

3D Printer ( 3B Yazıcı) yapımı ile ilgili yazdığım, yazmayı planladığım çok şey var. Hatta en son Sigma yazıcımı tekrar toparlarken acaba baştan sonra adım adım yeni bir klavuz hazırlasam mı diye düşündüm ama sonra vazgeçtim. Vazgeçmem ile birlikte halen türkçe adam akıllı kaynaklar olmadığını hatırladım ve bu beni yeniden kaynak üretmek üzere şevklendirdi. Fakat A noktasından Z noktasına klavuz hazırlamak bana o kadar zor geliyor ki, hep bir başlangıç / çıkış noktası bulamadığım için yazıları erteliyorum. Ama bu sefer, gecenin bir vaktinde kendi sorunumu çözdükten sonra, bu sorunu yaşayanlara çözüm olacak detayları direkt yazma kararı aldım. Ve bu gecenin sorun başlıklarını madde madde yazıyorum. 

  1. 3D Printer da T8 (Trapez) Mil Kullanımı ve DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT değerleri
  2. DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT Hesaplama
  3. DEFAULT_MAX_ACCELERATION Değerleri Ne Olmalı?
  4. DEFAULT_XJERK – DEFAULT_YJERK Nedir ? Değerleri Ne Olmalı?
  5. Step Driver DRV8825 ile 1/32 Mikro Stepping Kullanımı (Ramps 1.4)
  6. Step Driver / Step Sürücü Aşırı Isınma Nedenleri ve Çözümü
  7. Step Motor Isınma Sebepleri ve Çözümü
  8. Step Motor İnleme Sebepleri ve Çözümü
  9. Step Motor VREF, Voltaj Değerleri, Akım Hesaplama

Yukarıda sıraladığım başlıklar aslında bir çoğumuzun derdine çözüm bulmak için Google`da aratacağı şeyler 🙂

Başlayalım bakalım…

1-) 3D Printer T8 Trapez Mil Kullanmak

Türkçe meali; Printerimdan standart saplama milleri çıkarttım, T8 trapez mil taktım ama ayarlar tutmuyor… Gerçekten bunu başardıysan burada işin yoktur ama başaramadıysan takdir ediyorum, cesaretin büyük. Önce konuyu biraz açalım.

Mekanik bir sistemde güç veya hareketi lineer olarak aktarmak istediğinizde en çok karşılaşılan mekanik unsur, vida mekanizmalarıdır. Özellikle CNC ve 3B yazıcı yapımında sıklıkla kullanılan ancak fiyat ve avantajları açısından bakıldığında aralarında ciddi farklar vardır. Üreticiler vida mekanizmalarını mil çapına göre fiyatlandırdığı için projeniz için olabildiğince küçük çaplı ama işlevsel olarak en uygun vida türünü almak istersiniz. Vida mekanizmaları, tespit cıvatalarına (metrik vidalara) göre daha çok aşınma tehlikesine maruz kalacakları için sivri uçlu üçgen diş profili yerine daha az sürtünme gösterecek Trapez vida tercih edilir. Kirlilik tehlikesinin çok olduğu yerlerde ise yuvarlak vida seçilir.

Ovalanmış temiz diş yüzeyi ile daha uzun ömürlüdür. Çeşitli hatvelerde kullanma imkanı vardır. Hatve arttıkça aynı devirdeki ilerleme oranı daha fazla olmaktadır. Vida mili boyu uzadıkça vidanın dönme hızı kritik devir sayısını geçmemelidir. Aksi halde vida titreşime geçecektir. Klasik saplama yerine trapez miller az dönüş ile çok hareket sağlarken daha pürüssüz bir hareket vermektedir. Özellikle somunları ile oldukça sıkı olan geçişleri wobble riskini neredeyse sıfıra yakın tutar.

Gelelim ayar kısmına. Trapez mil ile eski saplama millerinizi değiştirdiyseniz, kullandığınız milin özelliğine göre marlin ayarlarınızı güncellemeniz gerekmektedir. Bu konuyu daha detaylı bir şekilde hesaplamak ve uygulamak isterseniz daha önce yazmış olduğum 3D Printer`da T8 Trapez Mil Kullanımı ve Ayarlar adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT Hesaplama

Bu noktada ihtiyacınız olan ilk bilgi, STEP sayınız. Eğer 16 Step yada 32 Step kullanıyorsanız, değerlerinizi bunlara göre tekrar kurgulamanız gerekecektir. Genelde 16 Step herkes için yeterli olurken, daha yüksek çözünürlük elde edebilmek için 32 Step de kullanabilirsiniz. Fakat unutmayın, 32 Step gibi bir çözünürlükte kalite elde etmek için güç kaynağınızdan, motorunuza, nozzle dan filamente daha daha kaliteli parçalar ve sarf malzemeler kullanmanız gerekecektir.

Bu noktada hesaplamayı yapmak için basit bir hesap makinesi bulunmakta. Buraya tıklayıp ilgili hesap makinesine gidebilirsiniz.

Leadscrew pitch değeri T8 trapez mil için 8 olacak. Fakat aldığınız trapez milin teknik detaylarını sorarak emin olmanızda fayda var. Driver microstepping değerini mutlaka kendi değerlerinize göre girin.

DEFAULT_MAX_ACCELERATION Değerleri Ne Olmalı?

Bu ayar oldukça hayati öneme sahip diyebilirim. Standart olarak bir değeri yok aslında. Kullandığınız donanımların kalitesine göre, biraz daha deneyiminize göre bu değer değişkendir. Normalde { 3000, 3000, 100, 10000 } olarak gelen bu ayarları ben ideal olarak  { 900, 900, 40, 4000 } değerlerinde buldum. Yüksek değerler uzun baskılarda eksen kayması sorunları oluşturabiliyor. Eğer eksen kayması sorunları yaşıyorsanız öncelikle DEFAULT_MAX_ACCELERATION ayarını düzeltmeye bakın. Eğer bu ayarda bir türlü dikiş tutmuyorsa ikinci seçeneğiniz kayışlarınızı kontrol etmek olmalıdır.

 

Bu yazı devam edecektir.

 

 

 


Tags:
Anthony Burak DURSUN

Adjans Digital Agency CEO, Gömülü sistemler, yazılım, fotoğraf çekmek, tasarım, teknoloji konularına hisli, evli, 4 kedi babası, asabi, anksiyetik bir kişi. Tekrarlayan şeyleri sevmez, her an her şey hakkında yazabilir, konuşabilir. Önceki hayatında marangoz olduğunu düşünüyor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.